Veel Belgen overwegen een tweede verblijf in Turkije te kopen. Deze woning willen zij vervolgens verhuren om zo een extra inkomen te ontvangen. Wij hebben verschillende belastingvragen op een rijtje gezet en voor u beantwoord.

Overdrachtbelasting Turkije

De Turkse overheid heeft de overdrachtsbelasting voor het laatst verhoogd in september 2012. De belasting is verhoogd van 3,3% naar 4%.

Uw tweede huis Turkije; inkomstenbelasting in België

Uw tweede huis in het buitenland, in dit geval Turkije, valt onder uw vermogen. In het Belgische belastingstelsel valt uw vermogen, het tweede verblijf in Turkije, in box 3. In deze box dient u uw bezittingen op te tellen en daar uw schulden vanaf te trekken.

In box drie wordt er over uw vermogen een fictief rendement van 4% berekend. Over deze 4% betaalt u vervolgens 30% belasting.

Verhuur en belasting tweede huis Turkije

Als u uw verblijf in Turkije verhuurt, zult u verhuur inkomsten hebben. U betaald al belasting over een fictief rendement op uw tweede verblijf in Turkije en daarom zijn de huurinkomsten in België vrijgesteld.

Het rendement op een verblijf in Turkije is groot en de belasting die u in België dient te betalen is hierbij vergeleken te verwaarlozen.

Uw 2e verblijf in Turkije, belast in Turkije:

In Turkije betaalt uw de jaarlijkse immo belasting. Dit is meestal 0,1% van de geregistreerde waarde. Daarnaast moet u inkomstenbelasting betalen als u inkomsten hebt uit uw woning.

Dit kan op 2 manieren:.

  1. U verkoopt uw 2e huis binnen 5 jaar. U dient dan inkomsten belasting te betalen uit de winst die u behaald hebt op de verkoop van uw 2e huis. Er is nog een vrijgesteld bedrag dat van de winst afgetrokken wordt.
    Voorbeeld: U koopt uw tweede huis Turkije voor TL 100.000. Na 2 jaar verkoopt u het verblijf in Turkije weer voor TL 110.000. U dient dan te betalen 10.000 x 15%= 1.500 TL  (zie tabel hieronder)
  2. u haalt inkomsten uit de verhuur van uw tweede huis Turkije. Hieronder ziet u de tabel voor de inkomstenbelasting. U kunt zelf berekenen hoeveel belasting u dient te betalen op uw verhuur inkomsten. De inkomsten uit de verhuur van uw verblijf in Turkije is vrijgesteld tot een bepaald bedrag.

Cumulatief inkomen (TL)

 inkomstenbelasting

Laagste limiet

Hoogste limiet 

0

11.000

 

15% van het inkomen

11.000

27.000

TL 1.650 voor de vorige schijf plus

20% van de rest

27.000

60.000

 TL 4.850 voor de vorige schijf plus

27% van de rest

60000

-- 

 TL 13.760 voor de vorige schijf plus

35% van de rest


LET OP!! De bedragen zijn in Turkse Lira's (TL).


 Huis kopen in Turkije